Ecosistema obert de tecnologies per a l'anàlisi integrada en biomedicina

El projecte ha desenvolupat l’ecosistema obert de tecnologies (Barcelona Computational Biomedical Ecosystem, BCBE) incloent les principals eines computacionals desenvolupades pels socis del projecte per facilitar l’accés a les dades òmiques emmagatzemats a EGA. D’aquesta manera, permetre l’anàlisi integrada de la informació en el context de projectes de biomedicina.

El BCBE és lliurement accessible i s’han fet esforços de difusió i formació perquè altres grups i empreses puguin utilitzar els recursos del BCBE dins dels seus desenvolupaments propis.

Impacte en l'entorn sanitari

Tot el coneixement que s’ha generat directament d’aquest projecte i el generat quan les empreses i grups de recerca fan ús de la plataforma, té repercussió directa en el Sistema Català de ciència i tecnologia. Les empreses i grups que operen en entorn de sanitat mica en mica es van incorporant a la utilització de tecnologies òmiques i projectes de Medicina Personalitzada incloent càncer, malalties neurodegeneratives, malalties rares, malalties metabòliques, malalties respiratòries i altres.

Els desenvolupaments en la plataforma BCBE s’han integrat al seu torn en els projectes finançats pel Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020 de medicina personalitzada en oncologia (MedPerCan) i malalties rares (URDCat).

Aquests projectes abasten temes com l’accés controlat a les dades, la selecció i seguiment de pacients, la implementació de plataformes d’anàlisi clínica-genòmica basades en RD-Connect GPAP, la generació de dades òmiques, i la generació d’informes de resultats per a l’ ús clínic, així com la definició dels recursos i infraestructures necessàries per a realitzar aquestes activitats. La integració de tots dos projectes, així com les eines, sistemes i plataformes que configuren els mateixos, ha permès accelerar els casos d’ús i l’avaluació de la implantació del BCBE en entorns clínics juntament amb els socis provinents d’entorns hospitalaris (IGTP, VHIR i VHIO) de VEIS. A més, aquesta integració ha permès l’emmagatzematge a llarg termini de les dades del projecte a EGA i el contacte directe amb els investigadors biomèdics responsables en un entorn de tractament de dades òmiques.

Implementació en els socis i col·laboració amb altres actors de sistema

Els desenvolupaments del projecte VEIS s’han implementat en els projectes de les institucions implicades, al mateix temps que s’ha incentivat la col·laboració amb hospitals, grups de recerca i indústria local i internacional, contribuint a proveir nous serveis als sistemes nacionals de salut.